Praktijk voor bekken en bekkenbodem fysiotherapie

 

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is gespecialiseerde zorg door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die dankzij een aanvullende opleiding is gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug zoals;

-          plas en ontlastingsklachten als incontinentie en het juist moeizaam kunnen plassen of ontlasten.

-          Pijnklachten in de lage rug, het bekken, de buikregio, de heupen en de bekkenbodem.

-          Seksuele problemen als pijn bij het vrijen en erectiestoornissen.

-          Problemen tijdens en na de zwangerschap.

Iedereen heeft een bekkenbodem. Dus ook mannen en kinderen. Problemen in het bekkenbodem gebied zijn vaak klachten die al langer bestaan en gaan over een stukje van ons lichaam wat voor veel mensen lastiger te bespreken is. Als bekkenfysiotherapeut maak ik dit dagelijks mee. In mijn praktijk zorg ik dan ook voor een veilige en prettige sfeer waar u zonder schroom uw verhaal kan doen.

 

Verschillende aandoeningen uitgelicht

Bekkenbodem aandoeningen categoriseren zich in de volgende onderliggende problemen.

  • Het kan zijn dat uw bekkenbodem teveel spanning heeft, de zogenoemde overactivteit van de bekkenbodem. Wanneer uw bekkenbodem overactief is heeft de spier geen kracht meer over op de momenten dat deze voor u moet aanspannen.
  • Het kan ook zijn dat de bekkenbodem juist onderactief is. Dit betekend dat de bekkenbodemspier geen kracht heeft om voor u aan te spannen.
  • Of er is een coördinatie stoornis, wat betekend dat de bekkenbodem op de verkeerde momenten aanspant.

   

Bekkenbodem problemen kunnen resulteren in de volgende klachten;

Urine incontinentie klachten;

Urine incontinentie kan onderverdeeld worden in urge incontinentie, stress incontinentie en gemengde urine incontinentie. Urge incontinentie wil zeggen dat u urine verliest bij aandrang. Stress urine incontinentie is incontinentie bij buikdrukverhogende momenten als hoesten, niezen, tillen en lachen. In de gemengde variant komen deze twee samen voor.

 

Urge of het vaak moeten plassen;

Normaal gaan we tussen de 6-8 keer op de dag plassen. Nachts gaan we er maximaal 2 keer uit. Moet u vaker dan dit plassen en zijn het kleine beetjes, dan noemen we dat urge. Moet u nachts vaak plassen dan noemen we dat nycturie.

 

Hesitatie;

Wanneer u moeite heeft met het op gang laten komen van de plas noemen we dit hesitatie. Dit betekend dat u voor het plassen even moet wachten voor u daadwerkelijk kan plassen.

 

Incontinentie voor ontlasting;

Iedereen heeft wel eens zulke hevige diarree gehad dat hij/zij het niet kon ophouden. Echter kan het zo zijn dat u vaker moeite heeft met het ophouden van ontlasting. Vanzelfsprekend is het ophouden van dunne ontlasting moeilijker dan dikkere ontlasting. Ook lucht binnen houden is soms moeilijk. Dan spreken we van flatus verlies.

 

Pijn bij het vrijen;

Bij vrouwen kan vrijen pijnlijk zijn bij het binnenkomen of juist bij het doorstoten. Bij mannen kan het krijgen van een erectie pijnlijk zijn. Zowel bij mannen als bij vrouwen kan het krijgen van een orgasme pijnlijk of moeizaam zijn.

in 2021 heb ik de opleiding post-HBO seksuologie gedaan. Hierdoor ben ik meer gespecialiseerd in het behandelen van seksuele problemen. 

 

Pijn in het bekken, bekkenbodem of de lage rug;

Bij stabiliteitsproblemen zie we vaak pijnklachten in het bekken, de bekkenbodem of de lage rug. Wanneer u moeite heeft met stabiliseren moeten onze spieren harder werken om ons een juiste rompstabiliteit te geven. Dit harder werken van de spieren kan leiden tot hypertonie in de spieren welke weer kan leiden tot myofasciale triggerpoint.

 

Myofasciale triggerpoints;

Myofasciale triggerpoints zijn als het waren kleine spierknoopjes in een spier. Deze spierknoopjes kunnen u belemmeren in het bewegen, maar ook veel pijn veroorzaken. Pijn op de plek van het knoopje zelf of juist uitstralende pijn. Triggerpoints in de buik geven vaak blaasontsteking achtige klachten.


Stuitpijn;

Stuitpijn kan onder andere na een val, een trauma of een bevalling ontstaan. Dit kan hevige en nare klachten geven. Klachten die vaak onbegrepen zijn en jaren aanwezig. In de praktijk werken we voor stuitklachten onder andere met de NIMOC mobilisatie. 

NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Coccyx. Een milde uitwendige techniek met een groot succes percentage. 

 

Klachten van het bekken tijdens en na de zwangerschap;

Klachten rondom de zwangerschap zijn het meest bekend in combinatie met bekkenfysiotherapie. In de zwangerschap kan bekkenpijn ontstaan. Waar sommige vrouwen na de zwangerschap nog mee lopen. De bekkenfysiotherapeut kan u goed helpen deze klachten te verminderen en in veel gevallen zelfs vanaf helpen. Belangrijk zijn vooral de tips trucs en adviezen tav bewegen.

Na de zwangerschap doen we veel aan re-educatie van de bekkenbodem. Om zo klachten als urine verlies, pijn bij het vrijen en stabiliteitsklachten te verhelpen. De eerste 6-8 weken na de zwangerschap moet u vooral lekker rustig aan doen. Daarna kunnen we met re-educatie beginnen. Indien er bekkenpijn klachten zijn die een echte belemmering vormen komen we meestal in de kraamweek al bij u thuis om te onderzoeken waar deze klachten vandaan komen en hoe we ze samen kunnen oplossen.

Diastase recti of rectus diastase 

Diastase recti betekend het wijken van de rechte buikspieren. Tijdens een zwangerschap gaan de buikspieren wijken om ruimte te maken voor de groeiende buik. Bij sommige vrouwen hersteld de diastase zich niet. Maar ook vrouwen die niet zwanger zijn geweest en mannen kunnen last hebben van een diastase. Dit komt dat meestal door opbouw van buikdruk. 

Bekkenfysiotherapie kan in veel gevallen helpen met het verminderen en vaak zelfs oplossen van de diastase. Ik ben zelf voorzitter van de diastase expertise groep regio Den Haag/Voorburg/Rijswijk/Pijnacker (www.diastase.info). Binnen deze groep staan we garant voor een up to date behandeling van diastase klachten bij mannen en vrouwen. Verder werken we samen met het centrum voor diastase (www.rectusdiastase.nl)

Verzakkingsklachten;


Verzakkingen zien we in de praktijk over het algemeen alleen bij vrouwen voorkomen. Mannen kunnen echter wel een verzakking krijgen, dit is dan een verzakking van de darm. Indien u last heeft van een verzakking heeft u vaak een zwaar, drukkend of bal gevoel in de onderbuik, lage rug of vagina. Een verzakking kan dusdanig zijn dat een intern orgaan een stukje via de vagina of anus naar buiten komt. Dit ziet er dan uit als een bolletje. Een verzakking is niet ernstig, maar kan wel heel vervelend zijn.